AKTUELNO

Prof. dr Zoran Radovanović i advokat Srđan Aleksić, gostujući u Novom jutro televizije Pink, smatraju da je formiranje komisije za utvrđivanje posledica NATO bombardovanja po zdravlje ljudi zaista korisno, ali iz različitih razloga.

- Prvo, moram da kažem da nema nikakvog zabrinjavajućeg porasta obolelih od raka, sve je shodno očekivanju. Drugo, nauka ne prepoznaje uranijum, ne samo osiromašeni, nego ni obogaćeni kao uzrok raka. I to su činjenice - rekao je Radovanović.Kako kaže, predsedništvo i skupština srpskog lekarskog društva osudili su ponašanje pojedinaca za koje su rekli da neodgovorno krivotvore činjenice, zbunjuju narod i unose strah i nemir bez ikakvih naučnog osnova.

- Zahvaljujući izveštaju iz Italije, dobili smo nespornu činjenicu da su vojnici iz Italije i članovi misije koji su boravili na KiM za vreme bombardovanja, oboleli od kancera kao posledice boravka na tom prostoru. Nađena je uzročno posledična veza i za Italijanski sud i njihovo pravosuđe je nesporna činjenica da od osiromašenog uranijuma možete da dobijete kancer, leukemiju i druge teške bolesti koje se vezuju za upotebu osiromašenog uranijuma – rekao je Srđan Aleksić, advokat.

Radovanović je naglasio da naučne činjenice ne utvrđuje pravosuđe, niti sud, nego nauka.

- Sve vodeće naučne ustanove nisu stavile uranijum na spisak kancerogenih materija. Ono što prođe recenziju, što se objavi u naučnim časopisima, to je relevantno za nauku. Imam razumevanja i simpatije za nastojanja onih koji misle drugačije, tim ljudima treba pomoći, ali ne treba pričati da je neka epidemija u pitanju, pošto zaista nije – rekao je Radovanović.

Kako kaže, možemo da radimo na zaštiti životne sredine. I kako kaže, na tome treba insistirati.

- Od 17.do 19.juna ću organizovati međunarodni simpozijum, gde smo pozvali naučnike iz sveta. Dolaze nam tri ruska akademija i još deset profesora. Dolaze nam naučnici iz Kine, Indije, iz Švajcarske, Nemaćke, Republike Srpske i naravno iz Srbije. Međunarodni tim naučnika koji se bave ovom temom. Pozivam i zainteresovanu javnost da dođe, i ja u ovom postupku za koji smatram da je osnovan, želim da uključim i diplomatiju da mi Srbi ne bi odmah tužili, pa posle raspravljali, nego prvo da se pregovara i mnoge stvari su nam potrebne da bi ovu stvar razjasnili. Ove presude Italijana govore baš to – rekao je Anđelković.

- Razlika u mišljenju je manja nego što na ekranu izgleda. Formiranje komisije je korisno i neophodno. Ali, suština je u tome da se sagleda ekološka šteta. Činjenica je da uranijum nije prepoznat kao uzrok raka. Ali su pušenje, gojaznost, infekcije, odsustvo fizičke aktivnosti i drugi faktori svakako naučno prepoznati kao uzročnici raka – rekao je Radovanović.

#Novo jutro

#bombardovanje

'